Söndagsmiddag

med inspiration från Istanbul

DSC02535

DSC02532 DSC02534

Som ni kanske har lagt märke till så gillar jag grytor, kall mat och kryddor som påminner om ett annat land och en annan kultur. I söndags hämtade vi inspiration från Istanbul som i sin tur hämtat influenser från länder som det Osmanska riket en gång härskade över med många spännande smaker, dofter och kryddor. Vi valde att göra en förenklad variant av meze, turkiska smårätter, som räckte till både matlådor och middag dagen efter. Vi gjorde zucchinibiffar, couscous med torkade aprikoser, persiljesallad, hummus, fetaostcrém och något som jag aldrig tidigare har ätit – börek. Det är filodeg och påminner om smördeg. Resultatet känns som att äta en fräsch och lättare pizza med mindre bröd och trådig ost. Gott!

 

Zucchinibiffar

1. Riv zucchini grovt, lägg i ett durkslag och strö över salt. Låt stå en stund och krama sedan ut vätskan.
2. Mixa kikärtorna till en slät massa.
3. Blanda ägg, ströbröd och havre i en egen skål tills det blir lite fluffigt.
3. Blanda sedan ner zucchini med resten av ingredienserna och tillsätt sist äggblandningen. Om smeten är för lös, tillsätt mer havre. Jag vill inte använda mjöl och havre är ett utmärkt komplement!
4. Stek i olja på hög värme tills de har fått önskvärd färg! Jag gillar när de är genomstekta och hårda i konsistensen och därför brukar jag ställa in de i ugnen ca 20 minuter på 175 °.

Ett tips om man vill göra biffarna riktigt piffiga är att riva ner parmesan i smeten!

 

Couscous med torkade aprikoser

1. Dela och gröp ut kärnhuset ur tomaterna. Skär i små bitar.
2. Stek tomater, lök med de torra kryddorna tills de är mjuka.
3. Tillsätt lite vatten och låt de sjuda så att gojsar ihop sig. Tillsätt 2,5 dl vatten och rör ner couscousen. Dra bort den från plattan och låt stå i 5 min.
4. Låt couscousen svala och blanda sedan ner aprikoser och romansallad.

 

Börek med spenat & fetaost

1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Värm upp olja i stekpannan och stek spenat och vitlök tillsammans tills spenaten har sjunkit ihop och vätskan dunstat bort. Tillsätt honung, oregano, chiliflakes, salt och peppar,
3. Vispa ägget lätt med yoghurten.
4. Dela filodegen på mitten. Lägg fyra ark ovanpå varandra och pensla med äggmixen mellan arken. Fördela 1/4 av spenaten över degen och smula över 1/2 av osten. Vik in kanterna på långsidorna och rulla ihop till en rulle. Var noga med att inte rulla för hårt – då kan den spricka i ugnen! Fortsätt tills allt är slut. Lägg rullarna i en inoljad form och pensla med äggmixen. Lämna utrymme mellan rullarna.
5. Grädda i ugnen, 20-30 minuter.

Hummusen och persiljesalladen tror jag ni förstår hur man ska göra. Det finns ingen ordning, rätt eller fel, allt ska bara mixas samman. Om ni insisterar –> Googla.

 

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *